Drivmedelspriser & Milersättning

Aldrig förr har det kostat så mycket att fylla tanken i Sverige och just nu vill man helst hålla för ögonen och tänka på annat när man tankar…

Det ser dock ut som att det kommer bli något bättre, regeringen har presenterat ett åtgärdspaket där bland annat skatten på diesel och bensin sänks tillfälligt från juni till oktober 2022. Det innebär att priset blir cirka 1,30 kronor lägre per liter, utöver den skattesänkning med 50 öre som sker 1:a maj 2022.

Skattefri bilersättning
Vilken bilersättning/milersättning du kan få beror på om det är din privata bil eller en tjänstebil som använts och vilket drivmedel tjänstebilen har.
Egen bil: 18,50 kronor per mil
Tjänstebil: Diesel 6,50 kronor per mil och övrigt drivmedel (till exempel bensin, el eller etanol) 9,50 kronor per mil. För en laddhybridbil som kan drivas både med el och med diesel gäller det högre beloppet, det vill säga 9,50 kronor per mil.

För tillfället överstiger drivmedelspriset ersättningen och det kan det bli en förlust att använda bil i tjänsten. Arbetsgivaren kan betala ut ett engångsbelopp eller ett extra lönetillägg som kompensation för de ökade kostnaderna, båda dessa alternativ är dock skattepliktigt och arbetsgivaravgiftsgrundande.

Lämna ett svar